• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Kent ve Yaşam
    • Sürdürülebilir çağdaş bir kent yaşamı, ortak aklın ürünüdür
    • Kent ve Yaşam
    • Sürdürülebilir çağdaş bir kent yaşamı, ortak aklın ürünüdür

Çorlulu bilim insanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı'nın raporu

“Karatepe çöplük değil üretim merkezi olmalıdır”

Çorlulu bilim insanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, bölgesel çöp toplama alanı olarak kullanılması istenilen Karatepe ile ilgili ekolojik değerlendirme raporu hazırladı. Kantarcı, Tekirdağ Valiliği ile Çorlu Belediyesi’nin mahkemelik olmasına neden olan çöplük oluşturma girişiyle ilgili olarak, “Karatepe bir pislik ve kirlilik merkezi olarak değil, tarım alanlarını kirletmeyen bir ekosistem ve üretim merkezi olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Prof. Kantarcı, Karatepe’deki taş ocaklarının oluşturdukları boşlukların çöplük yapılmasının ağır çevre sorunlarına yol açacağını belirtti. Bölgenin toprak yapısını değerlendiren Prof. Doğan Kantarcı, bu konuda hazırladığı raporun sonuç bölümünde şu bilgilere yer verdi:

“Kara Tepe çevresindeki tarım alanları ve otlakların ortasında yükselmiş bir bazalt kütlesidir. Öteden beri Kara Tepe’ye düşen yağış suları yüzeysel akışa geçerek veya çatlaklı bazalt içinden sızarak çevresindeki tarım ve otlak topraklarını beslemiştir. Bazalt taşına ihtiyaç olduğu için taş ocakları açılmış, alınabilen bazalt alınmıştır. Geriye kalan çukurların nasıl değerlendirileceği tartışılmaktadır. Bazı kişilerin aklına buraya bir “İntegre katı atık tesisi” yapıp, çukurları da çöplük yapmak gibi “Dahiyane” fikirler gelmektedir. Ama Çorlu’nun ve çevredeki köylerin ve de tarım alanlarının ortasında yüksek tepeye kirletici bir sistemin yerleştirilemeyeceğinin bilinmesi gerekmektedir. Kirlilik üretecek, kirli suları ile tarım topraklarını kirletecek, kokusu çevredeki köyleri ve lodos rüzgârı altında Çorlu’yu boğacak bir katı atık ve çöplük tesisi Kara Tepe’ye yapılamaz. Böyle tesisler alçak araziye yapılır. Sonra da üstü örtülüp, gömülür. Kara Tepe bazaltı çatlaklı yapıdadır. Fay sistemi de hemen önünde, Marmara Denizindedir. Eskişehir-Lüleburgaz fayı da doğusundan geçmektedir. Bir deprem çatlaklı bazaltın farklı yönlerde açılmasına, kaymalara sebep olabilir. Böyle bir hareketlenme çöplüğün altına serilecek geomembranın yırtılmasına veya ek yerlerinde açılmasına sebep olabilir. Ayrıca geomembranın ve eklemelerde kullanılan yapıştırıcıların da bir eskime, işlevsizleşme süreci (ömrü) vardır.  Kara Tepe Çorlu’nun ve çevresindeki köylerin, diğer yazlıkçı yerleşimlerin de üstündedir. Kara Tepe taş ocakları yüzme havuzu, çevresine de spor alanları ve parklar yapılarak, insanların nefes alabilecekleri bir sisteme dönüştürülmelidir. Sıcak ve kurak bozkırda 221 m yükseltisi olan, daha serin bir tepeye, deniz manzaralı bir dinlenme sistemine ihtiyaç vardır. Marmara Denizi can çekişmektedir. Denizde yerli balık hemen hiç kalmamıştır. Göçmen balıklar da mevsimlik olarak gelip, geçmektedir. Sanayi atık sularının Şerefli Deresi ağzından denize verilmesi de önemli ve öldürücü bir kirlilik oluşturacaktır. Ayrıca Şerefli Deresi de kirli olup, gündöndü yağı küspesi ve lağım kokmaktadır. Kara Tepe taş ocağı çukurlarının bir bölümü balık havuzlarına ayrılıp, balık yetiştirilebilir. Bu üretim yöre için çok önemlidir.  Sonuç olarak; Kara Tepe; bir pislik ve kirlilik merkezi olarak değil, “Öncelikli ve üstün kamu yararı” kapsamında halkın sağlığı ve mutluluğu için gerekli yapılanmaları içeren, çevresindeki tarım alanlarını kirletmeyen bir ekosistem ve üretim merkezi olarak değerlendirmelidir.”

Not:

Çorlu Karatepe Taş Ocaklarının Çöplük Yapılması Konusunda Ekolojik Bir Değerlendirme dosyasına erişim için lütfen "Dosyalar" sayfasına giriniz. Tıklayınız.




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Halk TV'den Haberler
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu